[Skip to Content]

Hoe de Japanse duizendknoop huizenprijzen kan beïnvloeden

Het zal worstelen blijven om onkruid binnen de perken te houden zonder glyfosaat, omdat andere methodes meer kosten en tijdsintensiever zijn en schade kunnen toebrengen
De Japanse duizendknoop is agressief, verspreidt zich snel en groeit hoog boven de grond en diep eronder, blokkeert het zonlicht en beschadigt de betonnen funderingen en bakstenen muren.

Toen de plant begon te groeien op een spoordijk in Wales en zich verspreidde naar aangelegen woonhuizen besloten twee huiseigenaren actie te ondernemen.

In een David tegen Goliath-scenario daagden buren Robin Waistell en Stephen Williams uit Maesteg de grootste spoorwegmaatschappij, Network Rail, voor de rechtbank. Zij werden gecompenseerd voor de daling in waarde van hun eigendom die veroorzaakt was door de plaag van Japanse duizendknoop die was ontstaan doordat Network Rail de duizendknoop niet bestreed met onkruidverdelger. Network Rail is inmiddels in beroep gegaan tegen de beslissing.

De rechtbank bepaalde dat de duizendknoop, die jarenlang onbekommerd heeft kunnen woekeren op het land van Network Rail, het woongenot van Waistell en Williams heeft aangetast, en keerde schadevergoedingen uit van £10.500 voor vermindering van de eigendomswaarde en £5.000 voor het verwijderen van de duizendknoop.

Williams zei: “Ik weet dat het een overwinning is maar zo voelt het niet. De duizendknoop groeit nog steeds achter mijn huis en je kunt het tot vijf kilometer langs het spoor terugvinden. De rechter heeft Network Rail opgedragen het te verwijderen maar tot die tijd kan ik mijn huis niet verkopen; het is nog steeds minder waard”

“De rechter heeft Network Rail opgedragen het te verwijderen maar tot die tijd kan ik mijn huis niet verkopen; het is nog steeds minder waard.”

Stephen Williams, huiseigenaar uit Maesteg, Wales

De omvang van het probleem

Voor de spoorwegmaatschappij, die 20.000 mijl spoor exploiteert in Engeland, Schotland en Wales, kan de uitspraak van de rechtbank een precedent vormen voor miljoenen aan schadevergoedingen aan duizenden getroffen huiseigenaren als het bedrijf er niet in slaagt te voorkomen dat het onkruid zich verspreidt naar aangrenzende eigendommen.

De advocaat van Network Rail, Andy Creer, zei: “Network Rail heeft duizenden kilometers spoor in het hele land en veel mensen hebben land dat aan dat spoor grenst. Dit zal een behoorlijke impact hebben op de primaire taak van ons bedrijf om de veiligheid van het spoor te waarborgen.”

De advocaat van Williams, Samantha Towle van JMP Solicitors, zei: ”Iedere huiseigenaar moet zijn woning voor de juiste prijs kunnen verkopen maar hypotheekbanken verstrekken niet graag leningen voor percelen die binnen zeven meter buiten de perceelgrens duizendknoop hebben staan. Dus zonder dat hij er zelf iets aan kon doen werd de waarde van het huis van mijn cliënt significant minder doordat de duizendknoop dicht bij de perceelgrens groeide.”

De opinie van een expert

Net als JMP Solicitors is het advocatenkantoor dat Waistell in de arm genomen heeft, Charles Lyndon, een specialist op het gebied van de duizendknoop en het riep milieuadviesbureau Phlorum op als expertgetuige in de zaak.

Paul Beckett, mede-oprichter van Phlorum en een specialist in het bestrijden van de Japanse duizendknoop, zei: “We hebben geconstateerd dat er ontzettend veel duizendknoop langs het spoor groeit. En dat groeit daar al voor een heel lange tijd.

“In dit geval is de op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelger te laat in het seizoen gespoten en ook nog te weinig. Daardoor kijken de huiseigenaren tegen een waar bos van duizendknoop aan als ze in de zomer uit het raam kijken.”

Hij voegde toe: “Het verbieden van glyfosaat zou het probleem alleen maar vergroten. Op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelgers zijn veilig, betaalbaar en effectief. Het alternatief is helemaal afgraven en dat is erg duur.”

 

Waarom glyfosaat essentieel is

Een andere specialist, Tom Payne, algemeen directeur van TP Knotweed Solutions, herhaalde de hoop van de verdelgingsmiddelenindustrie dat de EU glyfosaat zal blijven toestaan.

Payne zei: “Als de zaak tegen Network Rail uiteindelijk succesvol is, heeft het bedrijf een groot probleem omdat de Japanse duizendknoop welig tiert langs veel spoor en vooral rond Londen.

“We voeren graafdiensten uit voor onze projectontwikkelaars en glyfosaat is de onkruidverdelger die onze voorkeur heeft om dergelijke onkruidplagen te bestrijden.”

Zonder effectieve onkruidverdelgers kunnen Network Rail en vele andere landeigenaren steeds hogere schadevergoedingen tegemoet zien als het onkruid op hun land zich verspreidt naar het eigendom van hun buren en daar schade aanricht.
Sitemap