[Skip to Content]

“Ik wil niet stoppen met tuinieren”

Oudere tuiniers met beperkt lichamelijk vermogen, zoals Dominique, zouden ernstig gehinderd worden door een verbod op glyfosaat omdat ze onkruidverdelger nodig hebben om te kunnen blijven tuinieren

 

Mijn naam is Dominique. Ik ben 77 jaar oud en mijn passie voor tuinieren begon toen mijn man en ik verhuisden naar ons huis in de regio van Nevers in Frankrijk, in 1976.

De tuin is verdeeld in vier verschillende stukken en alles bij elkaar hebben we rond de 4.000m2 aan grond. Ik ben erg blij met de tuinaanleg, maar het is niet zo groot dat we het niet kunnen onderhouden.

Door de jaren heen heb ik veel sierheesters geplant, zoals ceanothus, forsythia, abelia, elaeagnus (olijfwilg), tinus en choisya ternata voor hun geur – ze ruiken altijd zo lekker. Ik vind een mix van felgroen met geelgroen mooi, zoals absintalsem met forsythia en philadelphus (boerenjasmijn).

Ik vind het heerlijk om al zittend uit te kijken over mijn tuinen. Ik geniet er echt van om na een dag hard werken even stil te kunnen staan bij het mooie uitzicht. Bij zonsondergang is het prachtig.

Als glyfosaat verboden zou worden, zou ik echt in de problemen komen. Gezien mijn persoonlijke omstandigheden weet ik niet wat ik zou doen als ik geen onkruidverdelger meer zou mogen gebruiken.”

Dominique, Nevers, France

Herinrichting van de tuin

Het was niet altijd zo. Toen we net waren verhuisd, was er alleen nog maar de eerste tuin; die was slechts 300m2 en één en al kiezels. Ik vond het er troosteloos uitzien; alles werd overschaduwd door een hoge muur, met in het midden een grote greppel voor de afvoer van regenwater.

Er zijn twee geweldige lindebomen, maar de rest was erg troosteloos met een hoop beton. Beetje bij beetje heb ik meer tuin gecreeërd en heb ik de muur waardoor ik me gevangen voelde, afgebroken.

Ik heb als eerste het grind door een gazon vervangen. We hebben het zo moeten houden tot we een tweede tuin konden aanleggen. Toen heb ik de muur verlaagd, om een klein poortje neer te zetten in Engelse stijl.

Vervolgens hebben we de tweede tuin aangelegd, die eerder werd gebruikt als vuilnisbelt door de lokale bevolking. Ik heb het hofje geleidelijk in een tuin met groen omgetoverd.

We hebben gewacht totdat we een derde tuin konden aanleggen, waar een groot gebouw in kwam te staan, dat we nu als garage gebruiken. We hebben een kleine poort neergezet, een trap en een brug.

Uiteindelijk hebben we de vier tuinen samengevoegd. Naarmate we ouder worden, willen we ze in goede staat houden met minimum onderhoud. Zo hebben we meer bloeiende planten en struiken waar we het hele jaar door van kunnen genieten.

 

De tuinen onderhouden

We hebben geprobeerd om in de hele tuin meer bloeiende struiken aan te leggen, want onderhoud is veel werk en het is makkelijker met struiken. Ik heb zo veel tijd in de tuin doorgebracht, dat ik geen tijd meer had om van het huis te genieten en tijd met vrienden door te brengen.

De tuin is nu onderhoudsvriendelijker, want ik ben onlangs lelijk ten val gekomen, waardoor ik een nieuwe heup nodig had. Dat was een enorme schok, want het kwam erg onverwacht. Na mijn operatie moest ik opnieuw uitvogelen hoe ik mijn tuin kon onderhouden, want ik mocht sommige bewegingen niet maken. Ik kan mijn benen bijvoorbeeld niet kruisen, dus in plaats van op handen en voeten te zitten, moet ik rechtop staan of zitten bij lagere struiken.

Ik moet mijn planten zorgvuldig uitkiezen. Ik ga bijvoorbeeld geen bloemen planten die het hele jaar door bloeien; wat ik eerder zo mooi vond omdat die de tuin opfleuren. Ik moet me aanpassen. Ik denk dat ik voor mijn struiken kan zorgen en ik moet een efficiënte manier vinden om onkruid te bestrijden.

 

Ik heb een onkruidverdelger nodig

Om de tuin en de bloembedden netjes te houden, heb ik een onkruidverdelger nodig. Als glyfosaat verboden zou worden, zou ik echt in de problemen komen. Gezien mijn persoonlijke omstandigheden weet ik niet wat ik zou doen als ik geen onkruidverdelger meer zou mogen gebruiken.

Ondanks mijn heupproblemen, kan ik nog steeds van mijn tuin genieten. Ik zit ’s zomers graag in schaduw in de woonkamer, waar ik mijn vier tuinen in perspectief kan zien – dat is echt heel mooi. De bomen achterin schermen ons af van de rest van de wereld.
Sitemap