[Skip to Content]

“Mijn tuin moet simpel te onderhouden zijn zodat ik ervan kan genieten met mijn twee kinderen”

In de buitenlucht opgroeien is uiterst belangrijk voor Melanie en haar kinderen, en daarom heeft ze glyfosaat gebruikt om het hardnekkige onkruid in haar nieuwe tuin uit te roeien

 

Ik heet Melanie. Ik ben 34 jaar oud en ik woon in de regio Paderborn in Duitsland met mijn man en twee kleine kinderen. Mijn passie voor tuinieren begon ongeveer tien jaar geleden, toen we naar onze eerste flat met balkon verhuisden. Als kind was ik gefascineerd door de kleuren van mijn oma’s geraniums. Dus toen we voor de eerste keer een balkon hadden, kocht ik wat bloempotten en plantte ik mijn eigen geraniums. Toen kocht ik ook een tomatenplant om te kijken hoe die zou groeien en vruchten zou krijgen.

Onze eerste zelfgekweekte tomaten smaakten geweldig, dus toen zijn we ook pepers gaan planten. Het groeien en oogsten van onze eigen groente op het balkon was fantastisch, maar we begonnen al gauw te verlangen naar een echte tuin, met meer ruimte voor bloembedden en misschien een kleine fontein. We wilden ook wat meer ruimte om groenten te planten, zodat de kinderen konden leren dat groenten echt groeien en niet uit de supermarkt of buurtwinkel komen.

We hebben het huis nu ongeveer een jaar, en we hebben de hele zomer in de tuin gewerkt. De tuin is 600 vierkante meter, en toen we hier kwamen wonen was de tuin volledig overwoekerd met onkruid en distels, en helemaal niet geschikt voor de kinderen. Er stond ook een enorme bamboeplant in de tuin, die geen wortelbarrière had en alle kanten uitgegroeid was. Een hele grote dennenboom was helaas verrot, dus die moest verwijderd worden. Mijn schoonvader hielp ons met zijn graafmachine en grote bio-afvalcontainer. Die eerste fase van de tuintransformatie was erg intens en vermoeiend. Toen ik de tuin naderhand zag dacht ik: ‘Mijn hemel, dat lijkt niet eens meer op een tuin!’

 

 

Maar toen we het grasveld begonnen te zaaien begon het ergens op te lijken. Het was een interessante periode. We moesten de kinderen uitleggen waarom ze niet in de tuin mochten spelen, en dat we moesten wachten totdat het gras gegroeid was. Het duurde even, maar toen het gras begon te kiemen plantten we ook een heg en bouwden we steenkorven om van de tuin meer een privéplek te maken.

In de zomer brengen we veel tijd door in de tuin. We gaan vaak ’s ochtends naar buiten, maar we zijn tot de vroege avond in de tuin. We spelen spelletjes in de tuin en picknicken totdat de kinderen naar bed moeten. Papa moet helaas de meeste dagen werken, maar hij voegt zich meestal ’s middags bij ons.

De tuin is een droom voor de kinderen. Zelfs als het slecht weer is kunnen ze hun laarzen aandoen, naar buiten gaan en doen wat ze willen. Ze hebben hun eigen stukje tuin waar ze bloemen of groenten kunnen planten als ze dat willen. Als ze liever willen spelen is er een zandbak. Ik vind het leuk om ze te zien spelen en opgroeien in de tuin, maar ik werk ook graag met de bodem en de planten. De tuin is pure luxe voor ons. Het staat voor vrijheid en kwaliteit van leven.

Onze tuin is nog steeds in aanbouw, maar het is al een grote verbetering ten opzichte van toen we hier kwamen wonen. De tuin biedt nu een betere kwaliteit van leven en we voelen ons hier erg gelukkig, ook al is er nog veel te doen.

Zonder glyfosaat hadden we de tuin niet kunnen transformeren zoals we gedaan hebben. Zo konden we de bamboeplant verwijderen en hebben we een hoop dingen op kunnen ruimen voordat we het nieuwe grasveld konden zaaien. We zouden zeker meer werk aan onze tuin gehad hebben, en nog steeds hebben, zonder glyfosaat. We zouden al het onkruid handmatig hebben moeten verwijderen en de grond moeten omspitten om nieuwe bloembedden te maken, wat veel meer tijd in beslag zou hebben genomen. Ik wil dat mijn tuin me blijdschap, geluk en kwaliteit van leven bezorgt. Maar ik wil er ook nauwelijks omkijken naar hebben. Anders zou het moeilijk zijn om alles te onderhouden vanwege de kinderen en zo.
Sitemap